Bezglutenowe dania w kuchni polskiej

Gluten jest mieszanką białek roślinnych występujących w zbożach pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie. W ostatnich latach unikanie glutenu stało się modne, dla niektórych osób jest ono jednak koniecznością.

Dania bezglutenowe zdobywają coraz szersze grono zwolenników i coraz częściej wprowadzane są do domowego jadłospisu. Unikanie potraw zawierających gluten sprzyja zapobieganiu alergiom pokarmowym i chroni osoby z nadwrażliwością na gluten. Popularne stają się przepisy, gdzie nie ma zastosowania żadne z wymienionych wcześniej zbóż.

Kotlety można przyrządzić bez dodatku panierki z bułki tartej, czy mąki pszennej. Do potraw mącznych stosuje się grykę, która nie zawiera glutenu, czy kaszę jaglaną jako podstawowy składnik dania obiadowego. Do tego pełne bogactwo warzyw i owoców, które osoby będące na diecie bezglutenowej mogą stosować w swojej diecie.

Modne stały się ciasta i desery przygotowane bez glutenu, risotto w połączeniu z sezonowymi warzywami, bezglutenowe placuszki, batony i inne kulinarne przysmaki.

Również naprzeciw tym wszystkim, którzy decydują się na dietę bezglutenową, ze swoim menu wychodzą restauracje. Zdecydowanie w tych lepszych restauracjach znajdziemy ofertę dań przygotowaną z myślą o osobach będących na diecie. Specjalnie z myślą o nich serwowane są gołąbki w sosie borowikowym, pierogi z borówkami, naleśniki ze szpinakiem podane w towarzystwie sosu z sera pleśniowego, czy pierś z kaczki w sosie jabłkowo – cynamonowym. Dania te czarują smakiem i aromatem. Polecane są nie tylko osobom, dla których przyswojenie glutenu jest problemem, ale także tym, którzy propagują zdrowy styl odżywiania.

Udając się do restauracji, warto zasięgnąć opinii, czy w swoim menu ma ona dania kuchni bezglutenowej Jeżeli tak, to mamy pewność, ze trafiliśmy do dobrej, godnej polecenia. Restauracje bezglutenowe, gwarantują, że bez obawy możemy oddać się kulinarnym rozkoszom podniebienia, dbając o własne zdrowie i zapobiegając nieprzyjemnym skutkom późniejszego smakowania potraw.

Jedną z najpopularniejszych restauracji w Krakowie posiadającej w swoim MENU dania bezglutenowe jest Restauracja Pod Baranem.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

thirteen − one =